FM Mattssonin historia alkaa 1800-luvun talonpoikaisyhteiskunnasta.

Vaskenvalaja Frost Matts Mattsson oli erittäin yritteliäs nuorimies. Hän oli kätevä käsistään, osasi valaa ja valmistaa muun muassa osia kelloihin ja koristeita pitäjäpukuihin. Mutta huonot ajat koettelivat myös Frost Mattsia, jonka oli muiden tavoin löydettävä uusia tapoja elättääkseen itsensä. Vuonna 1876 hän valoi ensimmäisen muuripadanhanansa ja pani näin alulle vesihanojen valmistuksen. 

Elettiin kovia aikoja ja arkielämässä oli pyrittävä sopeutumaan luonnossa tapahtuviin yllättäviin muutoksiin. Parin päivän sade tai kavala halla saattoi muuttaa siedettävät elinolot kituuttamiseksi. Köyhä maaperä antoi aika ajoin niin huonoja satoja, että talonpoikien piti etsiä muita toimeentulomahdollisuuksia. Östnorissa, Moran naapurissa, Ruotsissa, talonpojat alkoivat valmistaa kelloja saadakseen lisätuloja. Kun työpäivä pelloilla päättyi, väki siirtyi sisätiloihin ja ahersi kellojen parissa toisinaan pikkutunneille asti. Muutaman vuoden ajan lähes koko kylä muistutti yhtä suurta kellotehdasta.

Nyt, yli 140 vuotta myöhemmin, FM Mattsson on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista ja nykyaikaisimmista vesikalustetehtaista. Tehtaaltamme toimitetaan vuosittain satoja tuhansia hanoja keittiöihin ja kylpyhuoneisiin eri puolille maailmaa.

FM Mattsson 1900-luvun alussa >>

 

 

 

Tulosta sivu  
Sulje

Kerro muille tästä sivusta

Lähetä
Lähetä
Jaa
Stäng